maanantai 10. helmikuuta 2014

Terveys-ja hyvinvointimessut Askola areenalla 25.1.2014

Olipa upea päivä! 
Sovimme Hannun kanssa treffit areenalle lauantai aamuksi kello yhdeksän. Saapuessani paikalle, mies olis jo puna poskillaan asettelemassa puita jalkoihin. Hyvää elämää Askolassa ständi sai siis taustalleen metsän, huomioikaa myös tekstiilien valinta pöydällä. 
Yksi puu sai toimia toivomuspuuna, johon sitten keräsimme messuvierailta ajatuksia: Mitä olisi/on hyvä elämä Askolassa?!


Useat vieraista olivat lukeneet projektista, mutta suurelle joukolle asia oli tuntematon. Mielestäni messut olivat hieno tilaisuus jalkauttaa hanketta ja keskustella kuntalaisten kanssa.

Vanhuutta koskevissa lapuissa korostuivat kotona-asuminen ja erityisesti turvallisuus. Peräänkuulutettiin yhteisöllisyyttä "kaveria ei jätetä" ja että kylille, Juornaa mainittiin erikseen, perustettaisiin pieni senioritalo, "Pirkko myy tontin", kuulemma! Usean henkilön kanssa keskustelin vapaa-ehtoistominnasta ja kolmannen sektorin mukaanottamisesta. Itselleni jäi tunne, että kotona haluttaisiin ehdottomasti olla, mutta pelko yksinäisyydestä ja niin sanotusti oman onnen nojaan jäämisestä on suuri. Sama koski myös kotiutustilanteita niin kunnallisesta kuin yksityisestäkin sairaanhoidosta. Kuulin myös monia viisaita sanoja, mieleeni jäi erityisesti "Elämässä täytyy oppia luopumaan". Tämän lauseen kirjoitti arvokas iäkkäämpi rouva hymy huulillaan. Keskusteluissa ei muuten tullut yhtäkään negatiivista asiaa Mäntyrinteestä.

Lapsia ja nuoria koskevia lappusia kertyi myös paljon. Suurinta puheenaihetta herättivät koulujen kunto sekä liikuntamahdollisuuksien lisääminen nuorille. Kotihoidon kuntalisään oltiin tyytyväisiä. Oli joukossa myös yksi selkeä kannanotto:"koulu on tylsää". Tätä mieltä olemme ehkä kaikki joskus olleet..


Teiden kunto tuli esiin usesti. Pintojen kunnon lisäksi tuli kartoitetuksi lähes koko kunnan alueelta pyörä-ja kävelyteiden puute. Näiden kautta nousi myös keskustelu turvallisesta liikkumisesta, kaikille ikäluokille. Muita yksittäisiä useamman lapun toivetta olivat tanssit areenalla (kerran kuukaudessa vaikuttaa keskiarvoltaan olevan sopiva) sekä ruokaravintola kirkonkylälle. Myös muita liikuntamahdollisuuksia toivottiin lisää. Luonto on kaunis, mutta virkistysmaastoja olisi monien toiveissa lisätä. 

Viimeinen kuva osoittakoon sitä viisautta, jota kunnassamme on. Mikä rikkaus!

1 kommentti: