torstai 2. tammikuuta 2014

Hyvää ja onnellista elämää Askolassa lyhyesti



Hyvää ja onnellista elämää Askolassa 
TUOTTAVUUS – TYÖNILO -  ASIAKASHYÖTY


Tausta - Taloustilanne ja väestön ikärakenteen muutokset edellyttävät suuria toimenpiteitä. Tausta on kuvattu tarkemmin Näkemyspäivien koosteessa kesäkuulta 2013. Koska kyse on varsin suuresta muutoksesta, on hanke tehtävä lähtien työntekijöiden näkemyksistä ja suurella volyymillä.
Valtuustoseminaarissa Orimattilassa 7.6.2013 esiteltiin hanke ja tavoitteet. Kesäkuun 18. ja 24. päivinä pidetyistä näkemyspäivistä on kouluttajan toimesta kirjoitettu kooste, joka on jaettu kunnanhallitukselle, valtuustolle ja perusturvalautakunnalle (kesäkuu 2013). Näkemyspäivään kutsuttiin kaikki kunnan työntekijät ja kolmannen sektorin edustajia. Kunnanjohtaja Esko Rautiainen lupautui hankkeen mentoriksi ja päättäjistä koottiin sparrausryhmä: Olavi Merihaara, Reija-Riikka Stenbäck, Saga Simelius-Nieminen, Tero Aaltonen, Jaana Tummala ja Heli Hämäläinen. Päättäjistä paikalla ensimmäisenä näkemyspäivänä olivat myös Sanna Kurki ja Tero Paganus. Koulutettavien ensimmäinen tapaaminen oli lokakuussa ja viisi intensiivitapaamista on edessäpäin. Hankkeen intensiivityöskentely päättyy marraskuussa 2014. Hanketta vetävät kouluttajan kanssa yhteistyössä Ulla Broms, Hannu Leino ja Kari Jahnsson
Tavoite  - Tavoitteena on tehdä kestäviä ja pysyviä muutoksia, työskennellä luoden hyviä käytäntöjä vähemmällä rahalla ja saada aikaiseksi enemmän. Tarkoituksena on kyseenalaistaa nykyprosesseja ja ideoida uudella tavalla vanhuspalveluita avopainotteisemmaksi. Hankkeessa painotus on erityisesti siinä, että vanhat ihmiset voivat asua kotona mahdollisimman pitkään. Hankkeen tarkoituksena on myös tukea kaikkien sukupolvien kohtaamista ja vuorovaikutusta tukemaan kuntalaisten hyvinvointia. Hankkeen tavoitteet ovat linjassa talouden tervehdyttämistavoitteiden kanssa.

Keinot -  Oman työn tekemisen kyseenalaistaminen ja uusien työtapojen käyttöönotto. Yhdessä tekeminen ja päällekkäisten toimintojen poistaminen. Asiakkaan luona käytettävän ajan lisääminen ja tuottavuushaku arjen työssä. Hyödynnetään oppisopimuskoulutusta ja sen tuomia kouluttautumismahdollisuuksia ja korkeatasoista kokenutta kouluttajaa (Tamora Oy), jolla vahva näyttö vastaavanlaisista hankkeista.

Panostus - Tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto on hyvin arvostettu tutkinto. Esim. Lahden kaupunki panostaa jatkuvasti alkavissa ryhmissä vastaavaan Tamoran tuotekehittäjäkoulutukseen. Loviisassa ensimmäinen ryhmä aloittaa vastaavanlaisen kouluttautumisen kuin Askolassa.  Meillä Askolassa oppisopimusrahoitus onnistui vain osittain alueen sisältä ja siksi oppisopimustoimistot myös lähialueilta (Lahti, Helsinki ja Kerava) ovat mahdollistaneet koulutuksen tuomalla rahaa Askolaan. Mukana on 22 koulutettavaa, joiden koulutus maksaa 2000€ ja tutkinto 1000€. Tällä tavalla saadaan rahaa Askolaan – 50 000€. Oppisopimustoimistot maksavat kunnalle vielä noin 5000€ kouluttajakorvausta. Kunta panostaa opiskelijoiden matkoihin ja majoitukseen – koulutus tehdään intensiivijaksoina. Matkat-majoitus-ruoka -panostuksemme hankkeeseen on 35 000 e. Sillä katetaan viiden kahden päivän jakson mahdollistavat kulut.  Opiskelijat panostavat omaa aikaansa kunnan hyväksi. Internaattityöskentelyssä opiskelijoiden pitkät ja intensiiviset päivät tarkoittavat sitä, että työskennellään kaksi työpäivää ja ilta, josta iltatyöskentely tapahtuu omalla ajalla (tarkoittaen vähintään 10 000 e euron arvosta työtä kunnalle, 100 e x 20 = 2000 e, 5 kertaa tarkoittaa 10 000 e).

Hankeaihioita 27.11.2013 - Mielenterveys- ja päihdekuntoutus, toimintamallien kehittäminen, Vanhojen ihmisten suun terveydestä huolehtimisen prosessit, Sujuvan kotiutusprosessin rakentaminen, Vanhusten kotiuttamisprosessin kehittäminen, Tuottavuuden ja vaikuttavuuden mittaristot, Uusien kohtaamispaikkojen kehittäminen, Palvelurakenteen ja sen edellyttämien muutosten tuottaminen, Lähihoitajien ja sairaanhoitajien työprosessien kehittäminen, Kotona asumisen mahdollistaminen, Hoitajasta hyvän elämän valmentajaksi, Voimavaralähtöinen kuntoutus, Päivätoiminnasta ”Ihana päivä” –konseptiksi, Elämyksellinen ruokailu, Hyvän elämän ympäristö, Terveyskeskuksen ja vanhuspalveluiden tuotteistaminen, Työllisyydenhoidon ja työpajatoiminnan integrointi vanhuspalveluihin, Hyvään elämään vaikuttavien sosiaalipalvelujen rakentaminen.


Ulla Broms 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti